I boken delar hon med sig av de arbetssätt som präglat Lemshaga, skolans värdegrund och den viktiga samverkan mellan skola, samhälle och föräldrar. Hon lyfter fram vikten av att synliggöra lärandet, betonar bildning framför utbildning och beskriver hur man tillsammans på Lemshaga skapar en trygg gemenskap – en mötesplats där psykisk hälsa står i centrum.

Men framför allt handlar boken om kärlek. Drömmen om en villkorslös kärlek, som genomsyrar allt från pedagogik till mänskliga relationer. Boken är ett högst aktuellt inlägg i samhällsdebatten kring den växande psykiska ohälsan och lyfter fram en pedagogik där lärandet blir synligt och meningsfullt. Den rymmer också en ständig strävan efter nya redskap och metoder för att förverkliga den vision som tog sin början på Lemshaga 1995.

Det är en bok som vågar vara kritisk, men som också inger hopp. Den belyser utmaningar, men pekar samtidigt på lösningar.

Helena Wallenberg-Lerner, mamma till fyra barn, har en Ph.D. i lärandeprocesser inom självstyrt lärande och kognitionsvetenskap. Hon var en av pionjärerna i den svenska friskolereformen från 1992 och har i tre decennier forskat om familjens och hemmets roll i samhället.

Som huvudman för Lemshagastiftelsen grundade Helena Lemshaga Akademi 1995 och nu, trettio år senare, Lemshaga Barnakademi – en ovanlig skola för vanliga barn.
År 2023 grundade hon bokförlaget Lemshaga Publishing House tillsammans med sina medarbetare, med ambitionen att sprida berättelser och kunskap som berör och inspirerar.