Sol bor på ett slott och har två vänner, som bor i ett skåp i slottets barnkammare. Det är gosedjuren nallebjörnen Långeman och tigerungen Lekfull. Sagan bygger på två olika synsätt.

Lekfull lever livet med en övertygelse att talang och förmåga hela tiden kan utvecklas med hjälp av träning och där misslyckanden är ett sätt att lära sig.

Långeman har ett mindset där han inte vill utmana sig själv och pröva nytt och vill undvika misslyckanden – och söker ständig bekräftelse.

Då och då råkar vi ut för tankar som stökar till det för oss i livet. Den här sagoberättelsen visar oss hur vi kan identifiera och ifrågasätta dessa tankar på ett sätt som får oss att känna mer frid och glädje inombords, och därmed kanske också ger oss en större möjlighet att sprida frid och glädje vidare ut i världen.
Svaren vi söker i våra liv är ofta inte så långt borta som vi tror, och vi kan alla förbättra vår egen situation genom en tro på att vi blir vad vi tänker. Det spelar ingen roll vilka vi är. Så länge vi har ett öppet sinne kan vi påverka våra liv med hjälp av tankens kraft, samt var egen övertygelse.